Learning online how to plaster and smooth a wall using website on a smartphone device.

Waarom een leeromgeving best eenvoudig en simpel mag zijn

Eigenlijk zou de titel ook kunnen zijn: “Waarom jij jouw leeromgeving niet door een website bouwer moet laten maken”

Er is een groot verschil tussen een website en een leeromgeving. Natuurlijk zijn het allebei websites maar de functie is totaal verschillend

Website

Een website is je visitekaartje van je bedrijf, de eerste indruk die bezoekers op internet krijgen van je bedrijf en van jou. Om die reden is de indeling en de inhoud altijd anders. Er zit veel persoonlijke smaak in voor wat betreft kleurgebruik, lettertypes, indeling. Dit zegt iets over jouw en over je bedrijf. Dit is ook vaak de eerste indruk waarna iemand besluit om een aankoop te doen of contact op te nemen via je contactformulier.

Leeromgeving

Een leeromgeving is technisch gezien ook een website maar het doel van de bezoeker is helemaal anders. Bezoekers kennen je al en hebben in de meeste gevallen al login gegevens van jouw leeromgeving om een cursus, workshop of training te volgen die jij aanbiedt. Het doel van de bezoeker waarom zij jouw leeromgeving bezoeken is dan ook niet om overtuigd te worden van hoe goed jij bent en waarom mensen zaken met jou moeten doen. Nee, bezoekers weten dit allemaal al en willen zonder hindernissen de kennis consumeren die jij aan ze hebt verkocht. Ze willen leren, ze hebben een probleem waar jij ze de oplossing voor aanbiedt en daar willen ze zo snel als mogelijk mee aan de slag.

De opbouw van een leeromgeving

Nu je weet dat een leeromgeving geen toeters en bellen nodig heeft wil je natuurlijk weten welke functionaliteit er wel nodig is en hoe je dit zo eenvoudig mogelijk kan verwezenlijken.

De functionaliteiten van een goede leeromgeving:

 • Gebruikers kunnen eenvoudig inloggen en uitloggen
 • Gebruikers kunnen makkelijk hun gekochte cursus vinden en deze volgen
 • Gebruikers kunnen bepaalde zaken zelf aanpassen zoals adresgegevens, gebruikersnaam, wachtwoord
 • Gebruikers kunnen op een eenvoudige manier contact opnemen middels een formulier of nog beter een chat-functionaliteit
 • De opbouw van de cursus is duidelijk en overzichtelijk
 • Als je video gebruikt dan kan de gebruiker makkelijk naar de positie waar hij de vorige keer is gestopt in de video
 • Gebruik je een lange video, zorg dan voor een hoofdstuk verdeling zodat de video makkelijk te doorlopen is
 • Zorg voor interactie met de deelnemers door tussendoor verschillende notificaties te sturen bij voltooing van een les of een reminder als de deelnemer langere tijd niet heeft ingelogd

Ik had LearnDash geïnstalleerd op een website met een gratis thema dat niet helemaal geschikt was voor het doel. Om alle mogelijkheden er in te stoppen bleef ik maar plugins installeren op advies van mijn webbouwer. Johan heeft mij uiteindelijk geholpen en heeft mijn hele website afgebroken en opnieuw opgebouwd. Nu heb ik alles wat ik nodig heb in nog geen 6 plugins. En het werkt super!

Hoe krijg je al deze functionaliteit in een leeromgeving website

De beste manier om je leeromgeving in te richten met deze functionaliteiten is voor dat je gaat bouwen goed na te denken. Als je namelijk de juiste keuze maakt in bijvoorbeeld het thema dan heb je (in combinatie met je LMS plugin) de meeste functies al binnen handbereik. Je voorkomt hiermee dat je gaandeweg het bouwen tegen problemen op loopt en daardoor veel extra tijd (en geld) kwijt bent om het uiteindelijk te krijgen zoals je wilt.

Laten we eens kijken wat we nodig hebben als we een leeromgeving willen bouwen met de eerder genoemde functionaliteiten:

Als thema gebruik ik Kadence.

De plugins die ik gebruik:

 • LearnDash
 • Notifications (LearnDashAdd-on)
 • Grid (LearnDash Add-on)
 • WooCommerce voor LearnDash (LearnDash add-on)
 • Presto player
 • Kadence blocks
 • WooCommerce
 • Mollie

Deze plugins gebruik ik ook in mijn workshop LearnDash installeren. In deze workshop laat ik jou over mijn schouder meekijken terwijl ik van een lege website een online leeromgeving aan het bouwen ben op basis van LearnDash.

interessant? deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email