tijdelijke login

Tijdelijk beheer account voor jouw website

Als beheerder van verschillende “Durf te vragen over…” Facebook groepen bied ik regelmatig aan om even te helpen en een probleem op te lossen op een website. Om te helpen heb ik dan beheer toegang nodig op deze website. Op zich een kleine handeling. Echter, dit gaat nogal eens mis. Of de betreffende persoon heeft geen idee hoe hij/zij een beheerder aanmaakt of er gaat wat mis met het wachtwoord.

Misschien nog wel erger is dat de beheerder accounts misschien niet meer nodig zijn als de hulp is gegeven maar deze accounts blijven wel gewoon bestaan.

Vandaag ook weer iemand met een probleem op haar LearnDash website, eenmaal ingelogt zag ik dat er 10, ja echt tien beheerder accounts actief waren. Ik doe meestal enkele controles als ik op een website ben ingelogt zoals het aantal plugins, de beheerders en nog wat andere zaken. Niet uit nieuwsgierigheid, zeker niet, maar om eventueel wat extra advies te geven aan de gebruiker. In dit geval heb ik de eigenaar van de website gemeld dat er 10 beheer accounts aanwezig waren, dat is wel heel erg veel namelijk en hoe meer accounts met deze toegang hoe slechter het is voor de veiligheid van de website.

Er zijn dus twee veel voorkomende situaties die je liever wilt voorkomen:

 1. het aanmaken van een account met de juiste rechten en een werkend wachtwoord lukt niet of gaat fout
 2. De accounts blijven achteraf bestaan zonder dat ze gebruikt worden en vormen een onnodig risico voor de veiligheid van je website.

Dit kan je heel makkelijk oplossen door gebruik te maken van een plugin

gebruik een beheer account voor “vreemden”

Het kan geen kwaad om hulp te vragen, integendeel en gelukkig zijn er genoeg experts die maar al te graag een handje willen helpen. Het kan alleen een heel stuk eenvoudiger dan voor iedere gebruiker een appart account aanmaken, je vergeet het te verwijderen en over 1 jaar heeft deze persoon nog steeds beheer rechten op je website zonder dat dat nodig is.

Een echt supermooie oplossing is het gebruik van een plugin, de “Temporary Login Without Password” maak tijdelijke accounts aan met een instelbare geldigheid en vooraf ingestelde gebruikers-rol. Stuur de tijdelijke gebruiker een mailtje met een login link. Er is geen wachtwoord nodig, de gebruiker hoeft alleen maar op de link te klikken.

De voordelen van deze plugin

 • Onbeperkt tijdelijke logins aanmaken
 • Maak tijdelijke logins met elke rol
 • Geen gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Log in met slechts een eenvoudige link
 • Stel accountvervaldatum in. Een tijdelijke gebruiker kan niet inloggen na de vervaltijd
 • Verschillende expiratie opties zoals een dag, een week, een maand, en nog veel meer. Stel ook een aangepaste datum in
 • Stuur de gebruiker door naar een specifieke pagina na het inloggen
 • Stel een taal in voor een tijdelijke gebruiker
 • Bekijk de laatst ingelogde tijd van een tijdelijke gebruiker
 • Bekijk ook, hoe vaak een tijdelijke gebruiker toegang heeft gehad tot jouw LearnDash website

De plugin is gratis te gebruiken en heeft meer dan voldoende functionaliteit. Er bestaat ook een PRO versie van maar die heb je in de meeste gevallen niet nodig. De PRO versie heeft als belangrijkste toevoeging dat er een log wordt bijgehouden waardoor je achteraf kan zien welke activiteiten er door de gebruiker zijn gedaan.

Hoe deze plugin werkt?

Het makkelijkste om de werking van deze plugin te laten zien is door middel van een korte video. In deze video zie je hoe ik de plugin installeer en hoe ik een tijdelijk account maak op een website.

Wanneer is deze plugin handig?

Je zou bijvoorbeeld verschillende vaste ondersteuningsbeheerders kunnen aanmaken die je dan toegang geeft op het moment dat het nodig is. Zo heb ik verschillende plugin support beheerders zoals LearnDash, als ik dan een vraag heb dan zet ik hun account open, mail ze de link en ze kunnen 24 uur hun gang gaan. Na 24 uur gaat het account vanzelf weer op slot en heb ik er geen omkijken naar. Superhandig en veilig!

interessant? deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email