Schermafbeelding 2021-01-17 om 14.22.00

Snippets

Snippets zijn kleine stukjes code die je gebruikt op je website om bepaalde dingen aan te passen aan je wensen. Snippets plaats je in de function.php of je gebruikt een snippets-plugin. Dat is een hele korte samenvatting van dit artikel waar ik wat dieper op de snippet in ga.

In deze blog ga ik je antwoord geven op verschillende vragen

  • Wat is een snippet?
  • Wat is het verschil tussen een snippet en een plugin?
  • Hoe gebruik je snippet?

Wat is een snippet?

Een snippet is een klein stukje code dat een bepaalde taak uitvoert op je website. Zo kan je met een snippet bijvoorbeeld een instelling aanpassen waardoor je website anders reageert op een muisbeweging.

Voorbeeld van een snippet

Normaal gesproken (afhankelijk van je gebruikte thema) wordt de productafbeelding vergroot en beweegt de afbeelding mee met de beweging met je muis. dit kan best irritant zijn en voor je bezoeker heeft het ook geen toegevoegde waarde (afhankelijk van het product dat je verkoopt).

Door het gebruiken van onderstaande code (snippet) zet je zoom uit voor de product pagina

 
add_action( 'wp', 'ts_remove_zoom_lightbox_gallery_support', 99 );
   
function ts_remove_zoom_lightbox_gallery_support() { 
   remove_theme_support( 'wc-product-gallery-zoom' );
   remove_theme_support( 'wc-product-gallery-lightbox' );
   remove_theme_support( 'wc-product-gallery-slider' );
}

Het verschil tussen een snippet en een plugin

Het verschil tussen een snippet en een plugin is dat een plugin vaak meer functionaliteit in zich heeft. Soms is die extra functionaliteit handig en kan het beter zijn om de plugin te gebruiken maar vaak heb je maar een klein onderdeel van de plugin nodig en is het gebruik van een snippet handiger. Naast handiger heeft je website ook geen last van de extra belasting van de plugin en de extra functionaliteit die je toch niet gebruikt.

Zoals in bovenstaande voorbeeld was ik op zoek naar een oplossing om het zoomen van de productafbeelding te stoppen. Daar bestaan ongetwijfeld plugins voor maar dan krijg ik vaak een hoop ongevraagde functies bij die ik toch niet gebruik. Daarnaast geeft de snippet enigsinds inzicht wat er gebeurt en is de werking, als je dat al wilt weten, inzichtelijker dan bij een plugin.

Hoe gebruik je snippets?

De snippets zoals de korte stukjes code ook wel genoemd worden kan je op verschillende manieren gebruiken.

in de function.php

Je kan de code plaatsen in de function.php die je binnen je (child)thema kan vinden. Dit vereist wel enig inzicht in werken met code en de kans op fouten en een niet werkende website is aanwezig als er iets fout is gegaan met het plaatsen van de code of een fojt in de code zelf.

Gebruik van een snippets plugin

Een andere (veiligere en andere) manier is het gebruik van een snippet plugin. Met zo’n plugin heb je makkelijker zicht op gebruikte snippets, kan je snippets met een klik aan en uitzetten, daarnaast heeft deze plugin een foutcontrole en schakelt hij zelf een snippet uit die niet werkt. In dat geval blijft de rest van de website gewoon werken.

Schermafbeelding van de snippets plugin

Waar gebruik ik snippets voor?

Zelf maak ik regelmatig gebruik van snippets. Hieronder een opsomming die ik regelmatig zal bijwerken.

  1. Redirect to checkout
    Deze zorgt ervoor dat als ik een product wil kopen ik meteen naar de afrekenpagina ga en daardoor enkele klikken kan besparen. Hoe minder onnodige klikken hoe minder de kans dt klanten weglopen.

interessant? deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email